OBRUK PEYNİRİ
Dünyanın en lezzetli peynirleri arasında olan obruk peyniri, kendine
özel tadı ve aromatik yapıya sahip olmasıyla bir çok kişi tarafından oldukça
beğenilmektedir. Yeni yeni keşfedilmeye başlayan bu peynir çeşidi doğal yöntemler
kullanılarak yapılmaktadır ve son derece sağlıklıdır.
Obruk peyniri, Karaman ili Ayrancı ilçesindeki meralarda otlatılan ağırlıklı
olarak kekik otlarıyla beslenen koyunların sütünden yapılmaktadır. Sütün
yağlılık derecesini civarda bulunan doğal ve besleyici otlar belirlemektedir.
Koyunlar geleneksel yöntem el ile sağılır. Sağılan süt süzülür ve 65
dereceye yakın ısıda pişirilir. Pişirilen süt soğumaya bırakılır. (Hava
şartlarına göre) 32-33 derece de soğutulan süt şırdan mayası ile mayalanır.
Yaklaşık 1-2 saat mayalanmaya bırakılan süt, süzme kazanlarına alınır ve kırma
işlemi yapılır. Kırma işleminde peynir sarı suyundan arındırılır. Sarı suyundan
arındırılan obruk peynirinin üzeri temiz bezle kapatılır ve ağırlık konulur. Bu
işlem ile 1 saat bekletilen peynir tamamen sarı suyundan ayrılır. Ardından peynirler
kalıplar halinde kesilir ve 8-9 saat dinlendirilir. Dinlendirilen peynir temiz
bir su içerisinde 1 saat bekletilir. Dinlenen peynirler parçalanarak tulumlara
basılmaya hazır hale getirilir. Peynirler, tamamen koyun derisinden yapılmış
olan tulumlara basılır. Basılan tulumlar güneş görmeyen bir ortamda 3-4 gün
dinlenmeye bırakılır. Sarı suyunu tamamen atan peynirler olgunlaşması için obruk
mağarasına konulur. (Peynir altı suyunun atılmaması peynirin acımasına neden
olduğundan bekletilme aşamalarına özen gösterilmelidir.) Yerin 35 metre
derinliğindeki mağara da yaklaşık 4-5 ay bekleyen peynirler tüketime hazır hale
gelir.
Obruk peyniri koyun sütünden yapılmaktadır. Yıl boyunca imalatı mümkün olmayan
peynir nisan ayında başlanır haziran sonuna kadar devam eder.
Obruk peynirinin eşsiz olması koyun sütünün özelliği ve obruk
mağarasında bekletilerek olgunlaşmasına dayanır.
Mağaraya konulan peynirler zamanla olgunlaşır ve muhteşem tadına bu
bekleme sırasında kavuşur. Bekleyen obruk peyniri bu süre içerisinde açık mavi
renginde küf ile kaplanır. Bu süre boyunca peynirin tadında hiçbir bozulma
olmaz.
Mağara içerisinde nem ve sıcaklığın yanı sıra özel florası peynirin
tadını zenginleştirirken, olgunlaşma süresinde mağara içerisinde doğal olarak
bulunan bakteriler aroma artışına etki eder.
Hazırlanan
obruk peyniri, bir üretici örgütü olan Obruk Süt Ürünleri Üretim ve Pazarlama
Kooperatifi bünyesinde tüketicilere sunulmaktadır.
ÖNEMLİ!
Ürünlerimiz hiçbir katkı içermez. Tamamen doğal ve orijinal
ürünlerdir. Kooperatifimiz tüm üreticiyi bir araya getirerek, ürünlerini
doğrudan tüketiciye ulaştırmayı hedeflemiştir.
DİKKAT! LÜTFEN OKUYUN!
Piyasada bulunan Obruk Peyniri adı altında satılan, içeriğinde inek
sütünden yapılmış peynirler ile karşılaştırmayınız.
Ayrancı da kurulan kooperatifimiz gerçek obruk
peyniri yapmakta ve bu peynirler kooperatif güvencesiyle sizlere
ulaştırılmaktadır.